Rant Image

The Rant

Як впливає зміна мовного середовища на мислення та самооцінку?

Submitted by anonymous » Thu 29-Jan-2026, 07:38

Subject Area: General

2 member ratings

Останнім часом задумався, як сильно може змінитися голова, коли довго живеш у зовсім іншому мовному оточенні. От наприклад, пару років тому переїхав до Польщі на роботу, спочатку все на побутовому рівні, а потім робота повністю польською. Помітив, що почав думати повільніше, ніби перебудовую речення в голові перед тим, як щось сказати, і самооцінка трохи просіла — бо раніше в українському середовищі міг жартувати швидко й легко, а тут відчував себе трохи "тупим", коли слова не відразу приходили. То це просто адаптація чи дійсно мова тисне на те, як себе сприймаєш і як мислиш? Цікаво почути, у кого було щось подібне.

2 Comments 

Member Comments

RE: Як впливає зміна мовного середовища на мислення та самооцінку?

...

By anonymous » Thu 29-Jan-2026, 08:24, My rating: ✭ ✭ ✭ ✭ ✭

А в мене було схоже, тільки в зворотному напрямку — коли повернувся додому після кількох місяців в англомовному таборі. Спочатку все здавалося надто "простим" українською, ніби мозок розслабився, а потім помітив, що став менш категоричним у судженнях, бо англійська змушує часто додавати "maybe", "perhaps" чи "I think". Самооцінка підскочила, бо раптом зрозумів, що можу висловити складні думки без страху заплутатися. Думаю, це реально впливає — коли постійно в іншому коді, змінюється не тільки словниковий запас, а й підхід до світу. Хтось може глянути на цей study, там є всякі програми занурення, які саме на такому ефекті й будуються, але по-моєму то більше про особистий досвід, ніж про якісь курси.

2 Comments  • Page 1 of 2 •         1   2  » Next

Email to a friend

Email this Rant to a friend

%0ASee:%0A http://www.chambers.com.au/forum/view_post.php?frm=1%26pstid=123637" alt="Email to a friend" />